Suomen sarjan voittajaksi valittiin Teuvo Salmenjoki talvisilla kuvillaan

Maailman suurin valokuvauskilpailu Wiki Loves Monuments järjestettiin Suomessa syyskuussa ja eri puolilla maailmaa 1.9–30.11.2020. Teemana oli tällä kertaa kaupunkiympäristöjen ja -maisemien muutos. Suomen-sarjan voittajaksi valittiin Teuvo Salmenjoki kuvillaan Ämmäkosken voimalaitoksesta sekä Petäjänveden vanhasta kirkosta. 

Koivukosken voimalaitos

Tuomariston mielestä kuvaan Koivukosken voimalaitoksesta on saatu vangittua taitavasti valo, joka paljastaa veden höyryämisen ja tasapainoisen koostumuksen, sekä värit, jotka ovat kirkkaita mutta silti uskottavia. Kuva tuo mieleen kylmän ilman kihelmöinnin tunteen keuhkoissa ja miellyttävän pakkasen kirpaisun poskille. 

Koivukosken voimalaitos Kajaanissa, 17.1.2014, Teuvo Salmenjoki

Petäjäveden vanha kirkko

Petäjäveden kirkon kuva paitsi edustaa Suomea myös jättää katsojalle mysteerin tunnun. Myös tässä kuvassa on vahva talvinen tunnelma ja kylmän ilman melkein tuntee. Idyllisessä kuvassa esiin pilkistävän kuun valo on kaunis sinisessä maisemassa.

Petäjäveden vanha ja uusi kirkko ympäristöineen, 21.1.2019, Teuvo Salmenjoki

Palkintona lahjakortteja ja paikka kansainväliseen kisaan 

Suomen-kilpailun voittanut kuva palkitaan 200 euron valokuvaustarvikelahjakortilla. Kymmenen parasta kuvaa palkitaan Museokortilla, ja ne etenevät kansainväliseen kilpailuun, jonka tulokset julkaistaan helmikuun lopulla.

Kansainväliseen sarjaan etenivät Salmenjoen kuvien lisäksi seuraavien kuvaajien kuvat.

Laivayhtiön talo Tampereella, 15.9.2020, Ville.fi

 

Eduskuntatalo kuvattuna kirjasto Oodista, 8.9.2020, Pekka Halttunen

 

Kylmänmyllynlähde Jämijärvellä, 28.7.2020, Katrina Virtanen

 

Myllysaari, rautakautinen kalmisto Lahdessa, 26.9.2020, Anni Rantanen

 

Vesikko-sukellusve Suomenlinnassa, 7.8.92020, kuvaajana Jouni Pekkanen

 

Kuopion rautatieaseman laiturikatos, taustalla uuden matkakeskuksen tornitalo, 21.9.2020, Onkivesj

 

Petäjäveden vanha kirkko 9.5.2020, Mikko Tenhunen

 

Helsingin päärautatieaseman ”Lyhdynkantaja”-patsaat maskeineen ja Pride-lippu aseman salossa 13.9.2020, Josefiina Alanen

Jälleenvalokuvaussarjassa tallennettiin maiseman muuttumista 

Suomessa järjestettiin Wiki Loves Monument -kilpailun yhteydessä myös jälleenvalokuvaussarja, jossa kuvattiin uudelleen historiallisten valokuvien näkymiä. Sarjaan osallistui 70 valokuvaa seitsemältä kuvaajalta. Kilpailussa huomioitiin erityisesti nimimerkin Anja Hatvan ottama ajankohtainen kuvapari Helsingin Lapinlahdesta vuosina 2000 ja 2020. Lisäksi hakupalvelu Finnassa on samasta paikasta 40-luvulla otettu kuva, joka kuuluu Helsingin kaupunginmuseon kokoelmiin.

Ajapaik-jälleenvalokuvaussivustolle ladatuista valokuvista tuomarit nostivat esiin Pauli Keinäsen kuvat, joissa oli ajallista jatkuvuutta. Niissä esiintyy paikan lisäksi myös m/s Heinävesi, jonka savonlinnalaiset pelastivat 80-luvulla konkurssihuutokaupasta.

Lisäksi jälleenvalokuvaussarjan  kuvaajat palkitaan molemmat 50 euron valokuvaustarvikelahjakortilla ja Museokortilla.

Droonikuvaaminen nousussa 

Suomen-sarjassa otettiin yhteensä 973 kuvaa, joista kilpailuun osallistui 700 kuvaa ja 63 kuvaajaa. Loput 273 kuvaa olivat kilpailun järjestämiseen osallistuneiden vapaaehtoisten ottamia ja eivät kilpailleet palkinnoista. Tuomareina toimivat Anna Autio (Arkkitehtuurimuseo), Félix Bourgeau (MARK – Maisema-arkkitehtiliitto), Soile Tirilä (Museovirasto) ja Nanna Saarhelo (Wikimedia Suomi). 

”Tänä vuonna kilpailukuvien kirjossa näkyi paljon rakennettua kulttuuriperintöä, erityisesti monumentaaliarkkitehtuuria. Droonikuvaaminen oli selvässä nousussa: mukana oli usealta kuvaajalta upeita yläilmoista otettuja kuvia. Kilpailun taso oli kova, ja paljon hienoja kuvia jäi pois voittajakymmenikön joukosta. Voittajakuvien valinnassa tuomaristo painotti osittain kaupunkien muutoksen teemaa, mutta toisaalta myös luovaa kuvakerrontaa, kiinnostavia visuaalisia ratkaisuja sekä vahvoja tunnelmia”, kertoo tuomariston jäsen Nanna Saarhelo Wikimedia Suomesta. 

Kilpailulla oli tänä vuonna myös kolme mentoria, Laura Kolbe, Ranja Hautamäki ja Panu Lehtovuori, jotka pohjustivat aihetta blogiteksteissä.

Kilpailun järjestivät Wikimedia Suomi ry yhteistyössä Museoviraston, Arkkitehtuurimuseon ja Suomen maisema-arkkitehtiliiton kanssa. Kilpailu järjestettiin Suomessa jo neljättä kertaa. Tavoitteena on innostaa mukaan mahdollisimman laaja joukko ihmisiä ja tehdä kulttuuriperintöä näkyväksi ja tunnetuksi.

Lisätietoja: 

  • Kimmo Virtanen, Wikimedia Suomi ry, kimmo.virtanen@wikimedia.fi, +358 44 022 4007 
  • Ulla Salmela, vs. kehittämisjohtaja, Museovirasto, ulla.salmela@museovirasto.fi.  +358 295 33 6251 

Muutokset

  • 9.2.2021 20:53, päivitetty voittajakuvassa olevan voimalaitoksen nimi. Kuvassa on Koivukosken voimalaitos läheisen Ämmäkosken voimalaitoksen sijaan.