Ragnar Ljusström utsågs till vinnare i den finska serien med sina atmosfäriska nattbilder

Världens största fototävling Wiki Loves Monuments ordnades i Finland och runt om i världen 1.9-31.10.2021. Temat var den här gången platser som sällan fotograferats tidigare. Ragnar Ljusström utsågs till vinnare för den finska serien med sina bilder av lokstallen i Böle och gasklockan i Södervik.

Se också vinnarna i den internationella tävlingen: https://www.wikilovesmonuments.org/take-a-journey-around-the-world-with-the-wiki-loves-monuments-winners-2021/

Lokstallen i Böle

Juryn tyckte att bildens geometri var tilldragande, lokstallens och skenornas form rör sig som strömvirvlar. Konstrasten mellan ljus och skugga är fantastisk. Det finns även en rörelseenergi i bilden och den presenterar bildobjektet ur en ny synvinkel.

Lokstallen i Böle i Helsingfors på natten, 27.9.2021, Ragnar Ljusström

 

Gasklockan i Södervik 

Bilden fångar fint gasklockan som reser sig i nattens mörker ur den röda belysningen och inspirerar fantasin: vad gömmer sig i den magiska byggnaden? Dimman och ljusen skapar en känsla av mysterium. Gasklockans industriella och regelrätta struktur och dimman som penetrerar den skapar en fascinerande kombination.

Gasklockan i Södervik i Helsingfors på natten i tjock dimma, 11.9.2021, Ragnar Ljusström

 

Vinnaren belönas med presentkort och en plats i en internationell tävling

Vinnarbilden i den finska tävlingen belönas med ett presentkort på 200 € för fotoutrustning. De tio bästa bilderna belönas med ett Museikort och avancerar till en internationell tävling, vars resultat publiceras i månadsskiftet februari-mars.

Förutom Ljusströms bilder deltar följande fotografers bilder i den internationella tävlingen:

Ön Ohtakari och fiskarbyn i Karleby, 1.11.2019, Teuvo Salmenjoki

 

Sveaborg, 6.5.2014, Igor Gordeyev

 

Varkaus pappersfabrik, 24.9.2017, Esko Räntilä

 

Skatakobbens lotsvaktsstuga i Helsingfors, 30.8.2021, Joneikifi

 

Tammerfors domkyrka, glasmålningen “Solfönstret” av Hugo Simberg på orgelläktaren, 30.5.2018, Ilkka Alavalkama

 

Sågen vid Norrmarks bruk, 22.8.2021, Teuvo Salmenjoki

 

Broholmsgatan 13 i Helsingfors, Berghälls kyrka i bakgrunden, 5.9.2020, Marit Henriksson

 

Sigrid Juselius’ mausoleum i Björneborg, 26.9.2021, Kallerna

 

Refotograferingsserien fångade förändringar i landskapet

I samband med tävlingen Wiki Loves Monument organiserades en refotograferingsserie, där historiska vyer fotograferades på nytt. Särskild uppmärksamhet i tävlingen fick signaturen Onkivesj med sitt fotografi på den övre verkstaden i Sorsakoski. Bilden är en noggrann beskrivning på hur en historisk fabriksmiljö ser ut idag.

Onkivesj, 2021

Victor Barsokevitsch, 1915

Signaturen Onkivesj belönas med ett presentkort på 100 € för fotoutrustning samt med ett Museikort.

Drönarfotografering ökar i popularitet

Till den finska seriens tävling skickades allt som allt 859 bilder av 57 deltagare. I år fanns det extra fina drönarbilder, två av dem gick vidare till den internationella serien. Den här gången kom det också mycket bilder speciellt på sådana kulturarv som det tidigare inte funnits några bilder på Wikipedia.

Wikimedia Finland rf organiserade tävlingen i samarbete med Museiverket samt Kervo museitjänster. Tävlingen arrangerades i Finland för femte gången. Syftet är att inspirera så många som möjligt att delta och att göra kulturarvet synligt och känt.

Ytterligare information:

  • Kimmo Virtanen, Wikimedia Suomi ry, kimmo.virtanen@wikimedia.fi, +358 44 022 4007