Wiki Loves Monuments -valokuvakisassa kuvataan rakennettua kulttuuriperintöä ja nostetaan esiin omien kuva-arkistojen aarteita

Maailman suurin valokuvauskilpailu Wiki Loves Monuments järjestetään jälleen syyskuussa. Tänä vuonna teemana on kestävä kulttuuriperintö. Kilpailu järjestetään Suomessa ja eri puolilla maailmaa 1.–30.9.2022.

Wiki Loves Monuments -kilpailuun voi osallistua valokuvilla, joissa näkyy suojeltu rakennus tai muutoin arvokkaaksi määritelty kulttuuriperintökohde, joka löytyy kilpailun kartalta. Tänä vuonna kilpailun aiheena on kestävä perintö, joka on myös Euroopan kulttuuriympäristöpäivien vuositeema.

Minkä rakennuksen tai maiseman sinä haluaisit säilyttää tuleville sukupolville? Miten se on kestänyt aikaa? Entä kaipaatko jotakin paikkaa, joka on jo kadonnut?

Voit osallistua myös kuvaamalla historialliselle kuvalle parin, joka kertoo, miltä kuvauspaikka näyttää nykyään. Kannustamme lähettämään myös droonikuvia tai aikaisemmin kuvattuja omien arkistojen aarteita.

Kilpailuun toivotaan erityisesti kuvia sellaisista kohteista, joita on kuvattu harvoin. Lähde siis tutkimusretkelle ympäristöösi ja etsi tiloja, rakennuksia tai luontokohteita, joita muut eivät ole keksineet kuvata! Ennen kuvaamattomat kohteet on merkitty kilpailun kartalle punaisella värillä.

Tallenna kilpailuun osallistuvat kuvat 1.–30.9.2022 kuvapankki Wikimedia Commonsiin, jossa ne ovat kaikkien vapaasti käytettävissä. Voit osallistua itse kuvaamillasi kuvilla, jotka on otettu vuoden 2022 aikana tai aikaisemmin.

Erityistä huomioon otettavaa:

1. Droonikuvaus on säänneltyä toimintaa, joten muistathan ottaa siihen liittyvät viranomaisohjeet huomioon.
2. Muista kunnioittaa yksityisyyttä. Jos haluat kuvata yksityisalueella, pyydä kuvaamiseen maanomistajan lupa. Kun kuvissa esiintyy ihmisiä, varmista, että saat kuvattavilta suostumuksen kuvan julkaisemiseen.

Kilpailun järjestää Wikimedia Suomi ry, yhteistyökumppaneinaan Euroopan kulttuuriympäristöpäivätHyvinkään kaupunginmuseoKeravan museopalvelut, Lapuan kaupungin museotMuseovirastoNurmijärven museoRiihimäen kaupunginmuseoTuusulan museo. Kilpailu järjestetään Suomessa jo kuudetta kertaa. Tavoitteena on innostaa mukaan mahdollisimman laaja joukko ihmisiä ja tehdä kulttuuriperintöä näkyväksi ja tunnetuksi.