Wiki Loves Monuments -kävelyillä tutustutaan yhdessä paikallisiin kulttuuriperintökohteisiin ja valokuvataan niitä. Samalla perehdytään Wiki Loves Monumentsiin, maailman suurimpaan valokuvauskilpailuun, johon on mahdollista osallistua kävelyn aikana otetuilla kuvilla.

Ohjeita Wiki Loves Monuments -kävelyn järjestämiseen

Voit järjestää oman Wiki Loves Monuments -kävelyn, olitpa sitten organisaation, harrastusryhmän tai vaikka kaveriporukan edustaja.

Miksi järjestää valokuvakävely?: Kävelyt luovat mukavia kohtaamisia valokuvauksen parissa, levittävät tietoisuutta kulttuuriperinnön merkityksestä ja Wiki Loves Monuments -kilpailusta, sekä rohkaisevat ihmisiä osallistumaan siihen. Yhdessä tekemisen kautta kilpailuun on mukava osallistua.

Ajankohta: Wiki Loves Monuments -kilpailuun voi lähettää kuvia syyskuun ajan. Kannattaa siis järjestää kävely syyskuussa tai jo kesällä.

Kohderyhmä: Kaikki ovat tervetulleita osallistumaan Wiki Loves Monumentsiin! Kilpailun ydin on kulttuuriperinnön tallentamisessa. Voittajakuvat ovat usein teknisesti korkealaatuisia ja visuaalisesti tunnelmallisia tai luovia. Kilpailu sopii niin valokuvauksen harrastajille kuin arkisille kännykkänäppäilijöillekin.

Reitti: Kävelyn reitti kulkee kuvauskohteelta toiselle. Kohteet valitaan kilpailun kartalta. Reitin voi luoda esimerkiksi omalle lähialueelle tai historiallisesti kiinnostavaan kaupunginosaan, mutta sille voi myös valita teeman (esim. arkkitehtuuriin tai aikakauteen liittyen). Toisaalta kävely voi olla valokuvausretki yksittäiseen kulttuuriperintökohteeseen (esim. Suomenlinna), jonka alueelta löytyy paljon kuvattavaa.

Osallistujamäärä: Osallistujamäärän yläraja riippuu lähinnä kävelyn puitteista (missä alustus pidetään ja onko kaduilla tilaa isommalle porukalle). Wikimedia Suomen valokuvakävelyillä osallistujamaksimi on yleensä noin 20 henkilöä.

Kesto: Kävelyn kestoksi suosittelemme 1-2 tuntia. Pidempikin kävely toki toimii, jos osallistujilta löytyy kestävyyttä. Myös pyöräilyreitti on mahdollinen.

Aikataulu: Alkuun kannattaa varata aikaa 10-20 minuutin alustukselle, jossa selitetään kilpailun tarkoitus ja säännöt. Koska kävelyyn sisältyy kuvaamista ja keskustelua, niiden rytmi vaihtelee osallistuvan porukan mukaan. Jotkut tarvitsevat kuvaamiseen paljon aikaa, ja toiset ovat valmiita heti. Kannattaa suunnitella aikataulu joustavaksi ja ottaa jokin ylimääräinen kohde varalle. Jos osallistujamäärä on suuri, voidaan kuvaushetkille sopia selkeä kesto (esim. 15 min), jonka jälkeen jatketaan matkaa. Lopussa on hyvä käydä läpi Wikimedia Commonsiin rekisteröityminen ja kuvien lataaminen sinne. Molemmat onnistuvat helposti kilpailun nettisivujen “Lähetä valokuva!” -linkin kautta.

Ehdotuksia alustuksen aiheiksi: Wiki Loves Monumentsin perusidea ja sen säännöt, kulttuuriperinnön tallentamisen merkitys, aiempien vuosien kilpailukuvat Suomesta ja kansainvälisestä kilpailusta. Alustuksessa on hyvä mainita, että kilpailuun lähetettyjä kuvia voivat kaikki ladata ja käyttää Creative Commons BY-SA -lisenssin rajojen sisällä.

Tiedotus: Euroopan kulttuuriympäristöpäivät on vuonna 2024 Wiki Loves Monumentsin yhteistyökumppani ja julkaisee mielellään WLM-kävelyitä. Sosiaalisessa mediassa suosittelemme käyttämään aihetunnisteita #wlmSuomi ja #wikilovesmonuments.

Miksi osallistua Wiki Loves Monumentsiin? Wiki Loves Monuments -kilpailuun osallistuminen on arvokasta, sillä jokainen osallistuva kuva kasvattaa kulttuuriperinnöstämme kertovaa ja sitä dokumentoivaa jatkumoa. Se on tiedonkeruun projekti, jossa kuka vain voi osallistua ympäristömme yhteisen tarinan tallentamiseen, omasta näkökulmastaan käsin. Wiki Loves Monumentsissa syntyvät kuvat ovat tärkeitä tiedonlähteitä monenlaisille käyttäjille Wikimedia Commonsin kautta. Ne dokumentoivat muuttuvaa maisemaa: tämä hetki on tulevaisuuden historiaa. Siksi kilpailu järjestetään usein yhteistyössä esimerkiksi museotoimijoiden kanssa.

Ota rohkeasti yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää kävelyn järjestämisestä! Kuulisimme myös mielellämme, jos päätät järjestää kävelyn, ja voimme halutessasi tiedottaa kävelystä nettisivullamme.