Valokuvakävelyt

Haluaisitko lähteä kävelylle, jolla valokuvataan Wiki Loves Monumentsia varten?

Wiki Loves Monuments -kävelyillä tutustutaan yhdessä paikallisiin kulttuuriperintökohteisiin ja valokuvataan niitä. Samalla perehdytään Wiki Loves Monumentsiin, maailman suurimpaan valokuvauskilpailuun, johon on mahdollista osallistua kävelyn aikana otetuilla kuvilla. Mukana on alueen historiaa tunteva opas. Kävelyt ovat osa Euroopan Kulttuuriympäristöpäivien ohjelmaa.

WLM-kävelyitä syksyllä 2022:

 • Hyvinkää 23.8. klo 17-18.30
  Yhteistyössä: Wikimedia Suomi ja Hyvinkään kaupunginmuseo. Ilmoittaudu täällä.
 • Kerava 8.9. klo 17-18.30
  Yhteistyössä: Wikimedia Suomi ja Keravan museopalvelut. Ilmoittaudu täällä.
 • Tuusula 14.9. klo 17.30-19
  Yhteistyössä: Wikimedia Suomi ja Tuusulan museo. Ilmoittaudu täällä.
 • Lapua 15.9. klo 17-18.30
  Yhteistyössä: Wikimedia Suomi ja Lapuan kaupungin museot. Ilmoittaudu täällä.
 • Mikkeli 18.9. klo 9–11,
  Yhteistyössä: Wikimedia Suomi ja Mikkelin kaupungin museot. Ilmoittaudu täällä.
 • Helsinki 18.9. klo 13-15
  Yhteistyössä Wikimedia Suomi ja Pro Lapinlahti ry. Ilmoittaudu täällä.

Ohjeita oman Wiki Loves Monuments -kävelyn järjestämiseen

Voit järjestää oman Wiki Loves Monuments -kävelyn, olitpa sitten organisaation, harrastusryhmän tai vaikka kaveriporukan edustaja.

Miksi järjestää valokuvakävely?: Kävelyiden tavoitteena on luoda mukavia kohtaamisia valokuvauksen parissa, levittää tietoisuutta kulttuuriperinnön merkityksestä ja Wiki Loves Monuments -kilpailusta, sekä rohkaista ihmisiä osallistumaan siihen. Yhdessä tekemisen kautta kulttuuriperinnön teemat jäävät paremmin mieleen, ja kynnys osallistua kilpailuun voi olla matalampi.

Ajankohta: Wiki Loves Monuments -kilpailuun voi lähettää kuvia syyskuun ajan. Kannattaa siis järjestää kävely syyskuussa tai jo elokuussa.

Kohderyhmä: Kaikki ovat tervetulleita osallistumaan Wiki Loves Monumentsiin! Kilpailun ydin on kulttuuriperinnön tallentamisessa, mutta voittajakuvat ovat usein teknisesti korkealaatuisia ja visuaalisesti tunnelmallisia tai luovia. Kilpailu sopii siis niin valokuvauksen harrastajille kuin arkisille kännykkänäppäilijöillekin.

Reitti: Kävelyn reitti kulkee kuvauskohteelta toiselle. Kohteet valitaan kilpailun kartalta. Reitin voi luoda esimerkiksi omalle lähialueelle tai historiallisesti kiinnostavaan kaupunginosaan, mutta sille voi myös valita teeman (esim. arkkitehtuuriin tai aikakauteen liittyen). Toisaalta kävely voi olla valokuvausretki yksittäiseen kulttuuriperintökohteeseen (esim. Suomenlinna), jonka alueelta löytyy paljon kuvattavaa.

Osallistujamäärä: Osallistujamäärän yläraja riippuu lähinnä kävelyn puitteista (missä alustus pidetään ja onko kaduilla tilaa isommalle porukalle). Wikimedia Suomen valokuvakävelyillä osallistujamaksimi on yleensä noin 20 henkilöä.

Kesto: Kävelyn kestoksi suosittelemme 1-2 tuntia. Pidempikin kävely toki toimii, jos osallistujilta löytyy kestävyyttä. Myös pyöräilyreitti on mahdollinen.

Aikataulu: Alkuun kannattaa varata aikaa 15-20 minuutin alustukselle, jossa selitetään kilpailun tarkoitus ja säännöt. Koska kävelyyn sisältyy kuvaamista ja keskustelua, niiden rytmi vaihtelee osallistuvan porukan mukaan. Jotkut tarvitsevat kuvaamiseen paljon aikaa, ja toiset ovat valmiita heti. Kannattaa suunnitella aikataulu joustavaksi ja ottaa jokin ylimääräinen kohde varalle. Jos osallistujamäärä on suuri, voidaan kuvaushetkille sopia selkeä kesto (esim. 15 min), jonka jälkeen jatketaan matkaa. Lopussa on hyvä käydä läpi Wikimedia Commonsiin rekisteröityminen ja kuvien lataaminen sinne. Molemmat onnistuvat helposti kilpailun nettisivujen “Lähetä valokuva!” -linkin kautta.

Ehdotuksia alustuksen aiheiksi: Wiki Loves Monumentsin perusidea ja sen säännöt, kulttuuriperinnön tallentamisen merkitys, aiempien vuosien kilpailukuvat Suomesta ja kansainvälisestä kilpailusta. Alustuksessa on hyvä mainita, että kilpailuun lähetettyjä kuvia voivat kaikki ladata ja käyttää Creative Commons BY-SA -lisenssin rajojen sisällä.

Tiedotus: Euroopan kulttuuriympäristöpäivät on vuonna 2022 Wiki Loves Monumentsin yhteistyökumppani ja julkaisee mielellään WLM-kävelyitä tapahtumakalenterissaan. Sosiaalisessa mediassa suosittelemme käyttämään aihetunnisteita #wlmSuomi ja #wikilovesmonuments.

Miksi osallistua Wiki Loves Monumentsiin? Wiki Loves Monuments -kilpailuun osallistuminen on arvokasta, sillä jokainen osallistuva kuva kasvattaa kulttuuriperinnöstämme kertovaa ja sitä dokumentoivaa jatkumoa. Se on tiedonkeruun projekti, jossa kuka vain voi osallistua ympäristömme yhteisen tarinan tallentamiseen, omasta näkökulmastaan käsin. Wiki Loves Monumentsissa syntyvät kuvat ovat tärkeitä tiedonlähteitä monenlaisille käyttäjille Wikimedia Commonsin kautta. Ne dokumentoivat muuttuvaa maisemaa: tämä hetki on tulevaisuuden historiaa. Siksi kilpailu järjestetään usein yhteistyössä esimerkiksi museotoimijoiden kanssa.

Ota rohkeasti yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää kävelyn järjestämisestä! Kuulisimme myös mielellämme, jos päätät järjestää kävelyn, ja voimme halutessasi tiedottaa kävelystä nettisivullamme.