Världens största fototävling, Wiki Loves Monuments, ordnas igen i september

Tävlingen Wiki Loves Monuments inbjuder dig att fotografera byggda kulturmiljöer och återupptäcka skatterna i dina bildarkiv. Årets tema i Finland är rutter, korsningar, leder och nätverk, som också är det årliga temat för de europeiska kulturmiljödagarna.

Temat vill inspirera till att fotografera järnvägsmiljöer, kanaler, broar, museivägar, Kulturmiljödagarna, officiella turistleder och platserna längs dem. Vi uppmuntrar dig särskilt att ta bilder av tidigare ofotograferade platser eller byggnader. De är markerade med rött på kartan.

Hur man deltar

Du kan delta i tävlingen Wiki Loves Monuments med fotografier som föreställer av människan skapade platser, landskap eller byggnader, förutsatt att de visar en skyddad byggnad eller en kulturarvsplats som på annat sätt definieras som värdefull. Du hittar dessa platser på tävlingskartan.

Ladda upp bilder till Wikimedia Commons mellan den 1 och 30 september för att delta i tävlingen. På Wikimedia Commons kommer bilderna att vara fritt tillgängliga under en Creative Commons BY-SA 4.0-licens för vem som helst att använda. Du kan delta med bilder som du själv har tagit under 2024 eller tidigare.

Vänligen notera dessa aspekter

  • Att flyga drönare är reglerat, så kom ihåg att ta hänsyn till relevanta bestämmelser.
  • Respektera andras integritet. Be om tillstånd när du fotograferar på privat egendom, och kom ihåg att be om tillstånd att publicera när människor är närvarande i dina bilder.

Wikimedia Finland arrangerar den finska tävlingen i samarbete med Kulturmiljödagarna, Museiverket och Finlands Hembygdsförbund. Tävlingen ordnas i Finland för sjunde gången för att inspirera alla att se och uppskatta kulturarvet omkring oss.