Sivu odottaa käännöstä

Wiki Loves Monuments -valokuvakisassa kuvataan rakennettua kulttuuriperintöä ja nostetaan esiin omien kuva-arkistojen aarteita

Maailman suurin valokuvauskilpailu Wiki Loves Monuments järjestetään jälleen syyskuussa 1.–30.9.2024.

Tänä vuonna teemana on Reitit ja risteykset, väylät ja verkostot, joka on myös Euroopan kulttuuriympäristöpäivien vuositeema. Teema inspiroi kuvaamaan rautatieympäristöjä, kanavia, siltoja, museoteitä, Euroopan neuvoston kulttuurireittejä ja virallisia matkailuteitä sekä niiden varrella olevia kohteita.

Kilpailuun voi osallistua valokuvilla, joissa näkyy suojeltu tai muutoin arvokkaaksi määritelty kulttuuriperintökohde, joka löytyy kilpailun kartalta.

Kaikki ovat tervetulleita osallistumaan Wiki Loves Monumentsiin!

Tärkeintä kilpailussa on yhteisen kulttuuriperintömme tallentaminen. Kilpailu sopii niin valokuvauksen harrastajille kuin kaikille kännykkäkuvaajille.

Wiki Loves Monumentsiin osallistuvat kuvat ovat tärkeitä tiedonlähteitä monenlaisille käyttäjille Wikimedia Commonsin kautta.

Harvoin kuvattuja kohteita ja kuvapareja kaivataan

Kilpailuun toivotaan erityisesti kuvia kohteista, joita on kuvattu harvoin. Ennen kuvaamattomat kohteet on merkitty kilpailun kartalle punaisella värillä.

Voit osallistua myös kuvaamalla historialliselle kuvalle parin, joka kertoo, miltä kuvauspaikka näyttää nykyään. Kannustamme lähettämään myös droonikuvia tai aikaisemmin kuvattuja omien arkistojen aarteita.

Tallenna kilpailuun osallistuvat kuvat 1.–30.9.2024 kuvapankki lomakkeella Wikimedia Commonsiin, jossa ne ovat kaikkien vapaasti käytettävissä. Voit osallistua itse kuvaamillasi kuvilla, jotka on otettu vuoden 2024 aikana tai aikaisemmin.

Erityistä huomioon otettavaa:

  • Droonikuvaus on säänneltyä toimintaa, joten muistathan ottaa siihen liittyvät viranomaisohjeet huomioon.
  • Muista kunnioittaa yksityisyyttä. Jos haluat kuvata yksityisalueella, pyydä kuvaamiseen maanomistajan lupa. Kun kuvissa esiintyy ihmisiä, varmista, että saat kuvattavilta suostumuksen kuvan julkaisemiseen.

Kilpailun järjestää Wikimedia Suomi ry, yhteistyökumppaneinaan Euroopan kulttuuriympäristöpäivät, Museovirasto ja Kotiseutuliitto. Kilpailu järjestetään Suomessa jo seitsemättä kertaa. Tavoitteena on innostaa mukaan mahdollisimman laaja joukko ihmisiä ja tehdä kulttuuriperintöä näkyväksi ja tunnetuksi.