Suomen sarjan voittajaksi valittiin Teuvo Salmenjoki Hangosta otetulla saaristokuvallaan

Maailman suurin valokuvauskilpailu Wiki Loves Monuments järjestettiin Suomessa ja eri puolilla maailmaa 1.9.–31.9.2022. Teemana oli tällä kertaa kestävä perintö, joka on myös Euroopan kulttuuriympäristöpäivien vuositeema. Suomen sarjan voittajaksi valittiin Teuvo Salmenjoki Hangossa sijaitsevan Gustavsvärnin linnoituksen kuvallaan.

Gustavsvärnin linnoitus
Hangon Gustavsvärnin linnoitus- ja majakkasaari 21. elokuuta 2016, Teuvo Salmenjoki

Saariston rosoista kauneutta

Kilpailun tuomariston mielestä luonto ja ihmisen muokkaama kulttuuriperintö yhdistyvät voittajakuvassa viehättävällä tavalla. Linnoituksen kivenlohkareet asettuvat kontrastiin luonnon muovaaman silokiven kanssa. Pilvipoudan pehmeä valo korostaa sekä maiseman että kohteen luonnetta ja antaa mahdollisuuden tarkastella sen rakenteen yksityiskohtia. Kuvan linjat asettuvat sen keskiosassa kiinnostavalla tavalla ristisymboliksi. Nähtävissä on selviytymistarina karun luonnon keskellä, täynnä saariston rosoista kauneutta.

Palkintona lahjakortteja ja paikka kansainväliseen kisaan

Suomen kilpailun voittanut kuva palkitaan 200 euron valokuvaustarvikelahjakortilla. Kymmenen parasta kuvaa palkitaan Museokortilla, ja ne etenevät kansainväliseen kilpailuun, jonka tulokset julkaistaan helmi-maaliskuussa.

Kansainväliseen sarjaan etenivät Salmenjoen kuvien lisäksi seuraavien kuvaajien kuvat:

Paimion parantolan päärakennus, 13. elokuuta 2022, Mikkoau

 

Ilmakuva Johanneksenkirkosta Helsingistä, 22. huhtikuuta 2020, Joneikifi

 

Muntin silta Taivassalossa, 23. toukokuuta 2020, Jaakko.kulta

 

Näkymä Huvilakadulta Helsingistä, 30. heinäkuuta 2022, Marit Henriksson

 

Lasipalatsi ja Bio Rex elokuvateatteri Helsingissä, 24. tammikuuta 2022, Halt tone

 

Ankkapurhan tehtaan voimalaitoksen pato ja koski, 29. maaliskuuta 2020, Antto

 

Pirkkolan rintamamiestaloja Helsingissä, 10. syyskuuta 2022, Joneikifi

 

Kuralan Kylämäki, Turku, 14. elokuuta 2022, Mikkoau

 

Hammarlandin kirkko Ahvenanmaalla, 15. elokuuta 2020, Jaakko.kulta

Katso vuoden 2022 kaikki kilpailukuvat.
Katso edellisten vuosien finalistikuvat.


Jälleenvalokuvaussarjassa tallennettiin maiseman muuttumista

Suomessa järjestettiin Wiki Loves Monuments -kilpailun yhteydessä myös jälleenvalokuvaussarja, jossa kuvattiin uudelleen historiallisten valokuvien näkymiä. Kilpailussa huomioitiin erityisesti Marit Henriksson kuvallaan Ruoholahden villoista, Helsingistä. Se muodostaa leikkisän parin syksyisistä sadan markan villoista yhdessä Eeva Ristan 1970-luvulla ottaman kuvan kanssa. Henrikssonin kuva palkitaan 100 euron valokuvaustarvikelahjakortilla ja Museokortilla.

Marit Henriksson, 2022
Eeva Rista, 1975

 

Kiinnostavia kuvia modernistisesta arkkitehtuurista

Kilpailuun lähetettiin 928 kuvaa 55 osallistujalta. Tänä vuonna järjestäjiä ilahduttivat erityisesti kiinnostavat kuvat funktionalistisesta ja modernistisesta kulttuuriperinnöstä. Kilpailuun lähetettiin myös paljon kuvia sellaisista kulttuuriperintökohteista, joista ei ollut Wikipediassa kuvia aikaisemmin.

Wikimedia Suomi ry järjesti kilpailun yhteistyössä Euroopan kulttuuriympäristöpäivien, Hyvinkään kaupunginmuseon, Keravan museopalvelujen, Lapuan kaupungin museoiden, Museoviraston, Nurmijärven museon, Riihimäen kaupunginmuseon sekä Tuusulan museon kanssa. Kilpailu järjestettiin Suomessa jo kuudetta kertaa. Tavoitteena on innostaa mukaan mahdollisimman laaja joukko ihmisiä ja tehdä kulttuuriperintöä näkyväksi ja tunnetuksi.

Lisätietoja
Kimmo Virtanen, Wikimedia Suomi ry,
kimmo.virtanen@wikimedia.fi, +358 44 022 4007