Teuvo Salmenjoki utsågs till vinnare av den finska serien med sin bild tagen i Hangö skärgård

Världens största fototävling Wiki Loves Monuments ordnades i Finland och runt om i världen 1.-31.9.2022. Temat denna gång var ett hållbart arv, som även är de europeiska kulturmiljödagarnas tema i år. Teuvo Salmenjoki utsågs till seriens vinnare med sitt fotografi på Gustafsvärns befästning i Hangö.

Gustavsvärnin linnoitus
Gustafsvärns befästning och fyr 21.8.2016, Teuvo Salmenjoki

Skärgårdens kärva skönhet

Enligt tävlingens jury förenas natur och ett kulturarv skapat av människan på ett attraktivt sätt i bilden. Befästningens stenblock står i kontrast med rundhällarna formade av naturen. Det mjuka ljuset från den molniga himlen framhäver karaktären hos både landskapet och objektet i bilden och ger det möjligt att studera detaljerna i dess struktur. Bildens linjer är placerade i mitten på ett intressant sätt som en korssymbol. Det vi ser är en berättelse om överlevnad mitt i den karga naturen, full av skärgårdens kärva skönhet.

Vinnaren belönas med ett presentkort och en plats i den internationella tävlingen

Vinnaren av den finska tävlingen belönas med ett presentkort på 200 € för fototillbehör. De 10 bästa bilderna belönas med ett Museikort och även de bilderna går vidare till den internationella tävlingen vars resultat publiceras i februari-mars.

Förutom Salmenjokis fotografi gick följande bilder vidare till den internationella tävlingen:

Huvudbyggnaden vid sanatoriet i Pemar, 13 augusti 2022, Mikkoau

 

Flygfoto på Johanneskyrkan i Helsingfors, 22 april 2020, Joneikifi

 

Muntti stenbro i Tövsala, 23 maj 2020, Jaakko.kulta

 

Vy från Villagatan i Helsingfors, 30 juli 2022, Marit Henriksson

 

Glaspalatset och biografen Bio Rex i Helsingfors, 24 januari 2022, Halt tone

 

Dammen och forsen vid kraftverket i Ankkapurhas fabrik, 29 mars 2020, Antto

 

Frontmannahus i Britas i Helsingfors, 10 september 2022, Joneikifi

 

Kurala bybacke, Åbo, 14 augusti 2022, Mikkoau

 

Hammarlands kyrka på Åland, 15 augusti 2020, Jaakko.kulta

I serien för refotografering fotograferades de föränderliga landskapet

I Finland organiserades det i samband med Wiki Loves Monuments -tävlingen även en serie för refotografering, där vyer från historiska fotografier fotograferades på nytt. I tävlingen noterades framförallt Marit Henriksson med sin bild på Gräsvikens villor i Helsingfors. Bilden bildar ett lekfullt par tillsammans med det höstliga fotografiet på hundramarksvillorna tagna av Eeva Rista på 1970-talet. Henriksson belönas med ett presentkort på 100 € för fototillbehör och med ett Museikort.

Marit Henriksson, 2022
Eeva Rista, 1975


Intressanta bilder på modernistisk arkitektur

Till tävlingen skickades 928 bilder av 55 deltagare. I år gladdes arrangörerna framför allt av de intressanta bilderna av det funktionalistiska och modernistiska kulturarvet. Till tävlingen skickades även flera bidrag på sådana kulturarv, som det inte tidigare funnits bilder av på Wikipedia. Wikimedia Finland rf organiserade tävlingen i samarbete med de europeiska kulturmiljödagarna, Hyvinge stadsmuseum, Kervo museitjänst, Lappo stads museum, Museiverket, samt museerna i Nurmijärvi, Riihimäki och Tusby. Tävlingen ordnades i Finland för sjätte gången. Syftet med tävlingen är att inspirera så många som möjligt att delta och att göra kulturarvet synligt och känt.

Mera info
Kimmo Virtanen, Wikimedia Finland rf
kimmo.virtanen@wikimedia.fi, +358 44 022 4007