Suomen sarjan voittajaksi valittiin Ragnar Ljusström tunnelmallisilla yökuvillaan

Maailman suurin valokuvauskilpailu Wiki Loves Monuments järjestettiin Suomessa syyskuussa ja eri puolilla maailmaa 1.9.–31.10.2021. Teemana oli tällä kertaa ennen kuvaamaton maisema, eli kohteet, joita on kuvattu harvoin. Suomen-sarjan voittajaksi valittiin Ragnar Ljusström kuvillaan Pasilan veturitalleista sekä Suvilahden kaasukellosta.

Katso myös kansainvälisen kilpailun voittajakuvat: https://www.wikilovesmonuments.org/take-a-journey-around-the-world-with-the-wiki-loves-monuments-winners-2021/ 

Pasilan veturitallit

Tuomariston mielestä kuvan geometria on valloittava, junatallien ja raiteiden kaarteissa on liikettä kuin virran pyörteissä. Varjojen ja valojen kontrasti on upea. Kuvassa on myös liike-energiaa, ja se esittelee kohteensa uudesta näkökulmasta.

Helsingin Pasilan veturitallit yöllä, 27.9.2021, Ragnar Ljusström

 

Suvilahden kaasukello

Kuva vangitsee hienosti yön pimeydestä nousevan kaasukellon punaisen valaistuksen ja inspiroi mielikuvitusta: mitä taianomaista rakennukseen kätkeytyy? Sumu ja valot luovat kuvaan mysteerisen tunnelman. Kaasukellon teollinen, säännönmukainen rakenne ja sen läpäisevä utu ovat kiehtova yhdistelmä.

Helsingin Suvilahden teräksinen kaasukello yöllä voimakkaassa sumussa, 11.9.2021, Ragnar Ljusström

 

Palkintona lahjakortteja ja paikka kansainväliseen kisaan

Suomen kilpailun voittanut kuva palkitaan 200 euron valokuvaustarvikelahjakortilla. Kymmenen parasta kuvaa palkitaan Museokortilla, ja ne etenevät kansainväliseen kilpailuun, jonka tulokset julkaistaan helmi-maaliskuun vaihteessa.

Kansainväliseen sarjaan etenivät Ljusströmin kuvien lisäksi seuraavien kuvaajien kuvat:

Ohtakarin saari ja kalastajakylä Kokkolassa, 1.11.2019, Teuvo Salmenjoki

 

Suomenlinna, 6.5.2014, Igor Gordeyev

 

Varkauden paperitehdas, 24.9.2017, Esko Räntilä

 

Katajanokanluodon luotsivartiotupa Helsingissä, 30.8.2021, Joneikifi

 

Tampereen Tuomiokirkko, Hugo Simbergin tekemä urkulehterin lasimaalaus ”Aurinkoikkuna”, 30.5.2018, Ilkka Alavalkama

 

Noormarkun ruukin saha, 22.8.2021, Teuvo Salmenjoki

 

Siltasaarenkatu 13 Helsingissä, taustalla Kallion kirkko, 5.9.2020, Marit Henriksson

 

Sigrid Juseliuksen mausoleumi Porissa, 26.9.2021, Kallerna

Katso vuoden 2021 kaikki kilpailukuvat.
Katso edellisten vuosien finalistikuvat.

Jälleenvalokuvaussarjassa tallennettiin maiseman muuttumista

Suomessa järjestettiin Wiki Loves Monument -kilpailun yhteydessä myös jälleenvalokuvaussarja, jossa kuvattiin uudelleen historiallisten valokuvien näkymiä. Kilpailussa huomioitiin erityisesti nimimerkki Onkivesjkuvallaan Sorsakosken tehtaan yläverstaasta. Kuva on tarkka esitys siitä, miten historiallinen tehdasmiljöö on siirtynyt nykypäivään.

Onkivesj, 2021
Victor Barsokevitsch, 1915

Onkivesj-nimimerkin kuva palkitaan 100 euron valokuvaustarvikelahjakortilla ja Museokortilla.

Droonikuvaaminen nousussa

Suomen sarjan kilpailuun lähetettiin yhteensä 859 kuvaa 57:ltä osallistujalta. Tänä vuonna oli erityisen hienoja droonikuvia, joiden kuvaajista kahden otokset pääsivät kansainväliseen sarjaan. Tällä kertaa saatiin myös paljon kuvia erityisesti sellaisista kulttuuriperintökohteista, joista ei ollut Wikipediassa kuvia aikaisemmin.

Wikimedia Suomi ry järjesti kilpailun yhteistyössä Museoviraston sekä Keravan museopalvelujen kanssa. Kilpailu järjestettiin Suomessa jo viidettä kertaa. Tavoitteena on innostaa mukaan mahdollisimman laaja joukko ihmisiä ja tehdä kulttuuriperintöä näkyväksi ja tunnetuksi.

Lisätietoja:

  • Kimmo Virtanen, Wikimedia Suomi ry, kimmo.virtanen@wikimedia.fi, +358 44 022 4007